Hösten 1987 kunde man läsa i Västervikstidningen att 36 vuxna, glada dansare i Gamleby bildat en egen förening under namnet Garpedansarna. De valde en danssko som emblem, som trycktes på röda och vita tröjor, vilka användes vid uppvisningar. Den blev också ett föreningsmärke och en sko i keramik.
Föreningen lever vidare om än med mindre aktiv dans just nu.
Vi möter Lilian Eklund, som var med och bildade Garpe-dansarna med medlemmar från områden runt omkring som Ankarsrum och Gunnebo till exempel. Idag, januari 2022, är de 34 medlemmar. Hon berättar en spännande historia om hur allting började, vad de gör och har gjort.
Lilian nämner Inga-Lill och Mats Malminger, som också var med från starten och är fortfarande aktiva i föreningen. De är t.ex. 2/3 av föreningens resekommitté.
Redan 1988 tog föreningen på sig ett mäktigt uppdrag, nämligen att överta rollen som arrangör av Tjustdansen i Gamleby. Det är en stor danstävling i schottis, hambo och vals utomhus och som lockat som mest 250 danspar från nästan hela Sverige.
Den första lördagen i augusti 1988 t.o.m. 1994 var det stor folkfest i Gamleby, oavsett väder. Alla i föreningen hjälpte till med program, annonser, musik, domare, mat, logi, sponsorer, konferencier och mycket mer. Trots allt arbete gav inte Tjustdansen mycket tillbaka till föreningen ekonomiskt, men det var fin PR både för föreningen och Gamleby. Det finns en film överförd från VHS till DVD med denna tävling och som kan hyras från föreningen för den som var med och vill minnas tillbaka.
Föreningen har visat sina dansfärdigheter många gånger under årens lopp. De har uppträtt i egna finkläder, folkdräkter, i de tryckta tröjorna tillsammans med röda kjolar för damerna och mörka byxor för herrarna. 1990 hade det inte varit något nationaldagsfirande 6/6 på många år. I kontakt med hembygdsföreningen och fritidsgården ordnades fanborg, dansuppvisning i gult och blått med vuxna och barn, högtidstal och förstås kaffe med dopp under några år på Fritidsgården. Intresset falnade men firandet finns kvar än idag i Unos Park där de går med sin svenska fana och föreningsflaggan i fanborgen och lyssnar till sång, musik och högtidstal.
Folkdans är av de äldsta kulturyttringar som finns över hela världen. De är stolta över att föra denna fina kultur vidare och försökt lära oss nya och gamla danser. De har dansat högreseståndsdanser som kadrilj, Anglaise och wienervals i frack och balklänningar, likväl som svenska traditionella folkdanser, gammaldanser och gillesdanser i olika dräkter. Barngruppen har också gjort många fina uppvisningar i Gamleby och på andra platser.
1990, folkmusikens och dansens år, deltog föreningen med en utställning på Kulbackens museum i Västervik. Den handlade om gamla dansbanor i Tjust och de bidrog även med folkdans och folkmusik i levande form. I början av oktober 1990 började de diskutera skapandet av en egen föreningsdräkt. Resultatet visades till midsommar 1991. Damerna fick en vit smålandsärk i hellinne med huckle och förkläde i randigt/rutigt bomullstyg i linnéans färger. Kavaljererna fick vita linneskjortor, mörkgröna knäbyxor och en grönmönstrad snusnäsduk.
Denna dräkt syddes upp i 16 par vuxna och sedan till alla barnen och har flitigt använts vid uppvisningar som “Träd in i dansen” 2002–2004 i Gamlebys, Bankekinds, Valdemarsviks och Gryts kyrkor samt senast i Gamleby kyrka vid Tacksägelsedagen som “Mässa med dans” tillsammans med Tjust Spelmanslag, 2017, 2018 och 2019 innan pandemin kom. Kollekten då gavs till förmån för Världens barn och blev mer än 10 000 kronor på tre år.
1992 gjorde barn och vuxna efter fem år en jubileumskavalkad i aulan och 1997 gjorde de en vecka olika dansuppvisningar varje vardagskväll och på lördagen mitt på dagen i Gamleby Centrum för att fira 10 år. 1998 genomfördes projektet “Tjust på Bellmans tid” med bl.a. en resa genom Tjust med två bussar. Vid sekelskiftet ordnades “Konsert- och danshus” med folkmusikgruppen Kesergö tre år i rad.
Föreningen har aktiva rese- och festkommittéer. Medel har kommit från lottförsäljning, uppvisningar och egna medlemsavgifter. De har bland annat sett River Dance, gjort kryssning till Sankt Petersburg med folkloreafton och balett, julmarknad i Lübeck, Fantomen på Operan och Kristina från Duvemåla. År 2000 deltog föreningen i invigningen av Öresundsbron med långdans på den. Vid deras 30-årsjubiléum reste de till Göteborg och såg Lord of the Dance. Många år har de åkt ut i skärgården till olika öar eller med bilar i vårt närområde och sett sig om i “därdera”.
Beträffande själva folkdansen har den fått stryka på foten under pandemin. De träffades under hösten 2021 i Fritidsgården där de med avstånd sittdansade, pratade, sjöng och tittade på deras gamla filmer. Nu, i slutet av januari 2022 är allt uppskjutet tills vidare. Men de ligger i startgroparna! Årsmötet planeras vara på Ullevi gård och ytterligare en finfin resa i närområdet är med i planerna. Föreningen lever vidare om än med mindre aktiv dans just nu. De trivs tillsammans och får även lätt och rolig motion.