Hur gick det för UF-företagen?

NÄRHETER: Sammanfattning av UF-året

Under året har vi följt tre UF-företag från Bildningscentrum Facetten, Clean Clothes UF, KG´s Bräda UF och Östopol UF. Nu har de tagit studenten och deras UF-resa tagit slut. Nu är dags att summera.

Clean Clothes UF:
Drevs av Maja Malmsten Forsén, Mira Wincent, Tinne Söderberg och Alina Teodorsson. Maja, Mira och Tinne gick Samhällsprogrammet på Bildningscentrum, årskurs 3, och Alina gick årskurs 3 på El- programmet på Bildningscentrum. Maja var företagets VD, Mira ekonomichef, Tinne produktionsutvecklare och Alina var marknadsansvarig.

Deras affärsidé var att samla in begagnade kläder, sätta dit ett egendesignat emblem/brodyr och sen sälja kläderna på nytt. Under resans gång har de sålt 5 tröjor med brodyr och 20 brodyrer utan tröja.

– Året har gått bra! Bättre än vad vi trodde och vi har haft väldigt roligt, berättar Maja.

– Det har varit mer jobb än vad vi trodde. Men rollerna vi valde i företaget blev väldigt bra, vilket har fått jobbet att funka på ett bra sätt, berättar Alina.

På frågan vad de har för tips till kommande elever som ska driva UF-företag, svarar Mira.

– Det kommer bli motgångar under er UF-resa, men ge inte upp! Kämpa på och se ljuset i tunneln. Det kommer bli roligt!

KG´s Bräda UF:
Drevs av Kim Dahlqvist och Gustav Wallentinsson. Kim var VD och ekonomiansvarig och Gustav var produktions- och säljansvarig. De båda gick årskurs 3 på Bygg och Anläggning på Bildningscentrum.

Affärsidén var att samla in gamla brädor från gårdar, belägna i Åtvidaberg med omnejd. Dessa brädor skulle de sedan själva tillverka skärbrädor av. Under resans gång har de sålt 15 skärbrädor. De har även gjort glasunderlägg av björk.

– Det har varit kul men jobbigt att ha ett UF-företag, berättar Gustav.

– Det har varit mycket pappersarbete och vi har lärt oss mycket, fortsätter Kim.

På frågan om det är något de skulle ha gjort annorlunda, nu med facit i hand, svarar dem.

– Om jag hade kunnat vrida tillbaka klockan och ändra något, så hade vi i stället valt en produkt som skulle vara enklare att tillverka, berättar Kim.

– Det hade varit enklare om vi hade haft en verkstad hemma, fyller Gustav i.

På frågan vad de har för tips till kommande elever som ska driva UF-företag, svarar Kim.

– Ta tag i det direkt, välj en produkt som är lätt att göra men som ni få hyfsat betalt för.

Östopol UF:
Drevs av Filippa Lindqvist och Emelie Bernheden. Filippa var VD och ekonomiansvarig, och Emelie var ansvarig för marknadsföring och inköp. Filippa och Emelie gick båda på Försäljnings- och
Serviceprogrammet på Bildningscentrum, årskurs 3.

Östopol, som Filippa och Emelie har tagit fram, är ett brädspel med tre spel i ett. Du kan köpa gator med dina poäng och alla gator på spelplanen finns runt om i Östergötland. Poäng får du genom att svara rätt på frågor, som finns i två kategorier; ”Sant eller falskt” och ”Vad kan du?”. Man kan även använda frågekorten var för sig – därav tre spel i ett.

– Att skapa ett spel som ingen tidigare gjort har varit roligast, både jag och Emelie upplever att det var kul att skapa en produkt från start, för att kunna vara med och påverka hur slutresultatet ser ut, berättar Filippa Lindqvist.

Och det har gått jättebra för Östopol UF. De sålde 48 spel och omsatte cirka 22 000 kr. På frågan vad de har för tips till kommande UF-elever, svarar Filippa:

– Mitt tips till kommande UF-elever är att ta kontakt med ett tidigare UF-företag för att få inspiration och kunna bolla idéer. Det är också viktigt att skapa en produkt som du till 100% kan stå för och är stolt över, avslutar hon.

Text: Frida Almqvist
Foto: Anette Ekh

Artikeln är publicerad i kategorierna: Närheter | Åtvidaberg