När det är nytt år är det på sin plats att summera det gångna året och för vår del på områdespolisen här i Åtvidaberg har det varit ett händelserikt år.
Vi har en lokal problembild där framförallt fordon som framförs vårdslöst och högljutt utgör den största delen av den synliga brottsligheten – för det är faktiskt inte bara olämpligt beteende utan brottsligt beteende i många fall. Den synliga brottsligheten är den som skapar störst otrygghet bland innevån-arna och det speglas också i förra årets trygghetsmätning där vi kan se att detta upplevs som ett problem av många.
Vi har arbetat och kommer fortsätta arbeta med den här problematiken på flera sätt. Under 2024 hade vi en riktad insats under våren mot A-traktorer, vi var med på trafiksäkerhetsdagen på Alléskolan, vi hade ett föräldramöte riktad till vårdnadshavare av unga bilburna ungdomar under hösten och lagförde löpande förare och bilägare som antingen framförde sina fordon vårdslöst eller i fordon med brister som kan utgöra en trafikfara. Vi har även en god samverkan med kommunen och har deltagit i trygghetsvandringar för att gemensamt ta fram åtgärder för att öka tryggheten på platser där den upplevs vara särskilt stor.
Som ni säkerligen har sett har vi nu under inledningen av det nya året även fått upp en kamera. Den första kameran kom upp vid Söderleden där vi ser att just detta problemområdet är stort. Fler kameror är på väg och kommer att monteras upp i de centrala delarna. Kamerabevakningen är ett sätt för oss att höja vår förmåga när det gäller att förhindra och bekämpa många typer av brott. För oss, som inte har bemanning som utgår från Åtvidaberg dygnets alla timmar, så innebär det att vi snabbt kan få en lägesbild av samhället vid uppkomna händelser, vilket är en stor fördel för oss.
När Polismyndigheten fattar beslut om kamerabevakning så sker det alltid en intresseavvägning där man väger den privata integriteten mot behovet av bevakning utifrån den lokala problembilden. Utöver trafikrelaterade problem utgörs den synliga brottsligheten i de centrala delarna även av skadegörelser, våldsbrott och narkotikarelaterade brott. Annat som också skapar otrygghet är berusade personer som dricker alkohol på allmän plats nere i centrum.
Alla dessa problemområden är något som vi på ett effektivt sätt kan arbeta mot med hjälp av kameror. Kamerabevakning finns på många platser runt om i landet och att arbeta med det som hjälpmedel ligger väl i linje med polismyndighetens nationella riktlinjer och man ser en mycket god i effekt, båda i brottsförebyggande och trygghets-skapande syfte, men det blir även lättare att utreda och klara upp brott för att slutligen kunna lagföra dem som begår brotten.
Årets sista dag, Nyårsafton, var vi i tjänst och tillbringade aftonen i Åtvidaberg. Vid tolvslaget var det många som traditionsenligt befann sig vid och på bron över 35:an nere i centrumet för att se och avfyra fyrverkerier. Tyvärr upplevde vi att väldigt många personer som avfyrade fyrverkerier var väldigt påverkade av alkohol och det var stor risk för både person- och egendomsskador. Fyrverkerier riktades medvetet mot fordon, inklusive våra tjänstefordon, men också mot personer – vilket kan utgöra en direkt livsfara. Det var bara tur att inte personer kom till skada.
Att avfyra fyrverkerier onykter är inte bara olämpligt utan också olagligt – även om du är 18 år och gör det på anvisad tid och plats.
Vi vill inte se samma scenario igen och välkomnar förslag från er hur vi till-sammans kan avsluta 2025 och fira in nästa år på ett trevligt, men säkert sätt!
Under våren arbetar vi på genom att samverka med olika samhällsaktörer såsom skola och kommun, men också genom intern samverkan med olika enheter inom Polisen för att på sätt kunna arbeta brett mot den lokala problembilden här i Åtvidaberg.
Fortsätt besöka oss när vi har kontorsöppet! Alla helgfria torsdagar mellan klockan 16.00-18.00. Välkomna in med frågor, synpunkter, förslag eller om du behöver göra en polisanmälan.
Vi ses!
Jeanette & Samuel
Områdespolisen Åtvidaberg