Bruksmuseet i Åtvidaberg drivs sedan 2002 av den lokala föreningen Brukskultur Åtvidaberg. Museet har funnits i Kulturcentrum bredvid turistbyrån men flyttar i vår till lokalen mitt emot, bredvid ÅSSA-museet.
Föreningen Brukskultur, som driver Bruksmuseet, har idag 170 medlemmar. Sedan mars i år är Cornelia Wårhem föreningens nya ordförande.
– Jag tycker det är viktigt att vi värnar om vår historia och ta till vara på den. Jag vill också arbeta för att locka yngre medlemmar till föreningen, berättar Cornelia
Brukskultur Åtvidaberg driver bland annat Bruksmuseet, Facettens lokalhistoriska arkiv (i samarbete med Åtvidabergs kommun) och gruvmuseet Mormorsgruvan (som har Östergötlands finaste dass).
Bruksmuseet har legat på samma ställe sedan det öppnades 2002 och den nuvarande utställningen är 20 år gammal, så en förändring var ett aktuellt steg att ta.
– Vi hade vuxit ur lokalerna och var sugna på att göra något nytt, en mer familjär utställning där man får känna på saker och uppleva, berättar Annie Wårhem, ledamot i föreningen Brukskultur Åtvidaberg.
– Först samlade vi in egna pengar, och med hjälp av dessa och de pengar som kommit in från Johan Adelswärds minne kunde vi sätta en grund för arbetet, och då ta reda på vad vi skulle kunna göra, fortsätter Cornelia.
Föreningen tog hjälp av två museiproducenter, Anna Öst och Anders Ristenstrand, för att ta fram en plan hur det nya museet skulle se ut. Med Åtvidabergs kommun som samarbetspartner i framtagandet av den nya utställningen, och med EU-stöd från Leader Folkungaland kommer den efterlängtade flytten och nya utställningen att snart bli ett faktum.
– Under våren 2025 kommer vi att öppna den nya utställningen i den nya lokalen mitt emot turistbyrån, bredvid ÅSSA-museét, berättar Cornelia.
– I samband med öppningen kommer vi även byta namn på museet till Åtvidabergs Museum för att vi berättar historien om Åtvidaberg och nu blir mer som ett stadsmuseum, berättar Annie.
Under byggprocessen har bland annat elever från Byggprogrammet på Bildningscentrum varit på plats och byggt, och styrelsen har själva haft arbetskvällar där de målat, tapetserat och gjort mycket annat.
– Den nya utställningen kommer gå från det gamla, med gruvgångar, till det nya om vad som händer i Åtvidaberg idag, som att Rodeco har utvecklat dagens simdynor exempelvis, berättar Cornelia.
Utställningen kommer ha olika teman, som bland annat skog, gruvarbete, gruvarbetarbostad, Torins ateljé och FACIT.
– Vi ser så mycket fram emot att få utställningen färdig, det kommer bli så bra! avslutar Cornelia.
Förutom att nu färdigställa utställningen så kommer Brukskultur Åtvidaberg i november nästa år uppmärksamma att det är 200 år sedan konstnären Markus Larsson med hemort Åtvidaberg gick ur tiden. Ett av hans verk finns idag på Nationalmuseet i Stockholm, och ett annat hänger i foajén på Åtvidabergs Sparbank.
Text: Frida Almqvist
Foto: Anette Ekh