Efter många år av gemenskap och aktiviteter läggs nu Frälsningsarmén ner. Verksamheten, som har varit en viktig del av samhället sedan 1920-talet, har nu skrivit sitt sista kapitel.
Frälsningsarmén i Åtvidaberg började sin verksamhet på 1920-talet. Till en början hade de möten i hemmen, men det räckte inte för att möta behovet som fanns. Efter fem år av tillfälliga lösningar fick de tillgång till en lokal vid Stenhusgatan, där de kunde växa och utöka sin verksamhet.
– År 1935 byggdes den nuvarande lokalen på Stenhusgatan, vilket gjorde det möjligt att starta mer organiserade aktiviteter, berättar Bo-Inge Nilsson.
Under 40- och 50-talet hade kåren ett femtiotal soldater, och man hade en växande grupp unga familjer och barn. Detta ledde till att ungdomsverksam-heten, inklusive scoutverksamhet, började på 1940-talet. Under den här perioden var kåren mycket aktiv, med en mängd olika möten och aktiviteter varje vecka som symöten, soldatmöten, allsång, sångövningar, förberedelser inför helgen och gudstjänster. Dessutom hölls möten på andra platser utanför Åtvidaberg, såsom i Falerum, Storsjö och Björsäter.
– För att komma till dessa möten cyklade medlemmarna, eftersom det inte fanns några bilar, fortsätter han.
Under åren har det också hållits olika stödföreningar och grupper, som hjälptruppen. Denna grupp har varit viktig för att hålla verksamheten igång, även när kåren har saknat officerare, särskilt efter 1980-talet.
Mötena i Frälsningsarmén har varit populära och lockat många deltagare, inte minst ”Mitt-på-dagen-träffar” som började hållas på fredagar och drog upp till 120 personer. Förutom de vanliga mötena och aktiviteterna har det också genomförts loppmarknader för att samla in pengar till verksamheten. Dessa loppmarknader har hållits regelbundet, och nu planeras en utförsäljning som en sista aktivitet innan kåren stänger.
– Vi kommer ha utförsäljning på loppisen här i Frälsningsarméns lokaler lördag den 15 mars klockan 9 till 12 och onsdag den 26 mars klockan 13 till 17, berättar Iréne Nilsson.
Frälsningsarmén i Åtvidaberg har också genomfört många sociala aktiviteter, som att ge julgåvor till äldre och samla in pengar till fadderbarn. Trots detta stora engagemang och de olika verksamheterna har medlemsantalet succe-ssivt minskat under åren. Inte bara bland soldaterna, utan även i hjälptruppen och andra grupper, har åldrandet och bristen på nyrekrytering varit ett stort problem.
– Medlemmarna blir äldre och många har lämnat, vilket gör att det har blivit svårt att fortsätta verksamheten, säger Mona Herge.
Frälsningsarmén i Åtvidaberg har under lång tid varit en plats där människor har funnit stöd och gemenskap, men nu avslutas en viktig epok i samhället.
– Vi vill tacka alla som deltagit i våra sammankomster genom åren och på olika sätt bidragit till verksamheten.
Text: Frida Almqvist
Foto: Anette Ekh