Kenyaföreningen ger unga en framtid

Kenyaföreningens secondhandbutiker i Åtvidaberg känner du säkert till. Men vad gör de förutom att driva secondhandbutiker? Och vad händer med de kläder och prylar som skänkts eller intäkterna som föreningen fått in? Magdalena Vogt, styrelseledamot i Kenyaföreningen berättar.  

I Åtvidaberg driver Kenyaföreningen två secondhandbutiker. Där kan du som privatperson lämna in kläder eller prylar som du inte längre behöver. Det som skänkts säljs i någon av secondhandbutikerna och pengarna går direkt till Kenyaföreningens samarbetsorganisation i Kenya.  

– Om man vill skänka kläder eller prylar så kan man bara komma förbi och lämna. Eller om man vill att någon ska komma och hämta kan man ringa till oss. Vi behöver ofta hjälp med volontärer, är du intresserad, hör av dig, säger Magdalena Vogt. 

Kenyaföreningens samarbetsorganisation i Kenya heter Pendo Amani, vilket på swahili betyder ”Fred och kärlek”. Organisationen driver projekt i ett av de fattigaste områdena i Kenyas huvudstad Nairobi, med fokus på barn och unga. I projektet anordnas aktiviteter för barn och ungdomar i form av gruppaktiviteter med bland annat fotboll, musik, dans, och media. Utöver fritidsaktiviteterna samarbetar man med en skola och driver ett lärcentrum med bibliotek där barnen och ungdomar får hjälp med läxor. Bland annat går intäkterna från Kenyaföreningen till läroböcker som används i lärcentret. 

– Projektet gör verkligen skillnad och är oerhört bra! Det bygger helt på ideellt engagemang och är lokalt förankrat. Det är inga stora pengar involverade, inte heller någon stor administration. Det är människor som har hjärta för andra människor runt omkring sig som engagerar sig. 

Syftet med alla aktiviteter är att ge barnen och ungdomarna en meningsfull fritid utanför skolan, där man kan göra saker tillsammans istället för att dra runt på gatan. Man vill bygga sociala strukturer för att få en hållbar framtid för dessa individer. Många av barnen har inte ens elektricitet hemma, då är det väldigt värdefullt att kunna vara på Pendo Armani och göra sina läxor med lyse.  

– Man blir så glad när man kommer ner och ser projektet med egna ögon. Det är fattigt och svårt med massor av utmaningar. Mycket nyanlända flyktingar från Sudan och många föräldralösa barn. Många tuffa utmaningar. Det blir lätt våldsamt mellan olika grupper, men det finns en sån kämpaglöd hos de unga att göra något bättre med sin situation. 

Projekten drivs framförallt av lokala volontärer som är uppvuxna där. Det är ideellt arbete och många av barnen som vuxit upp med Pendo Amani blir sen volontärer.  

– Det är mycket oro i världen just nu. Även i Kenya. Pandemin, inflation och stigande matpriser – en tid av kris. Vad gör att människor klarar sig genom kriserna? Inte är det de som stänger dörren om sig. Det är ingen framgångsrik väg att gå – nu tar vi hand om varandra istället. Bygger starkare gemenskaper så man kan bära varandra.  

Förutom arbetet med secondhandbutikerna och samarbetet med Pendo Amani kommer Kenyaföreningen ha en fotoutställning den 26 november klockan 11 i Galleria Getingen i Åtvidaberg. Utställningen har fokus på arbetet i Kenya och de bilder som visas är från december 2021 när Magdalena tillsammans med en annan organisation som arbetar med Pendo Amani åkte till Nairobi. Klimatklubben från Linköping kommer också att finnas på plats med en pop-up-loppis och det blir julmarknad till förmån för arbetet i Kenya.  

Artikeln är publicerad i kategorierna: Åtvidaberg
Taggar:
Vi skriver för fullt, men just nu har vi inget aktuellt just här...