Yrkes-SM har arrangerats tio gånger på olika ställen i Sverige med start 2024. Deltagarrekordet är från Uppsala 2018 då 260 tävlande deltog och yrkesrekordet är från Karlstad 2024 då hela 68 yrken medverkade varav 32 yrken var tävlingsyrken.
Yrkes-SM arrangeras vartannat år där Sveriges yrkesskickligaste ungdomar gör upp om SM-titlarna inom en mängd olika yrken. Exempel på medverkande yrken är målare, träarbetare, plattsättare, IT-tekniker, webbutvecklare, automationstekniker, svetsare, frisör, kock, undersköterska, fordonslackerare med flera. Under dessa dagar utses Sveriges yrkesskickligaste ungdomar som sedan har möjligheten att ta en plats i Sveriges viktigaste landslag – Yrkeslandslaget.
Utöver tävlingsmomentet har besökare möjlighet att utöver tävlingarna upptäcka, utforska och prova på yrken och yrkesmoment. Här ges elever, skolpersonal, föräldrar och förmedlare mer information och inspiration kring yrken och utbildning.
Syftet med Yrkes-SM är att öka kunskapen och kännedomen om vilka olika karriärvägar som finns inom yrkesutbildningsområdet. Men även att öka statusen, intresset och attraktionskraften för medverkande yrken och yrkesutbildningar.
I år deltog Melcer Stenberg från Valdemarsvik i klassen ”Svetsare”. Efter alla tävlingsmoment stod Melcer som vinnare och kommer nu få representera Sverige i VM i Shanghai 2026.
Melcer firades på Ymer Production efter att han fått utmärkelsen
Melcer började på Industriprogrammet på Nyströmska i Söderköping och gick där under två år. Därefter fortsatte han på en tvåårig yrkeshögskoleutbilning, Rörteknik med svetscertifikat, på Bråvallagymnasiet i Norrköping.
Varför just svetsning?
– Det är ett bra yrke och att det finns ett stort behov, svarar Melcer.
Vad är dina tankar till framtiden inom svetsning, vad vill du göra?
– Jag ser många möjligheter, säger Melcer, jag vill jobba inom rörsvetsning och det finns jobb till exempel inom läkemedelsindustrin.
Hur var det att ställa upp och tävla?
– Från början var vi ett 20-tal som ställde upp i varje kvaltävling, för att i finalen slutligen vara 6 tävlande, fortsätter han.
Tävlingen består av åtta moment med olika svetstekniker under tidspress. Man arbetar med rostfritt stål, aluminium och svartstål. Han berättar om tryckkärl som måste klara tryck upp till 50 bar, bildäck 2 bar med mera. Ritningarna fick deltagarna först dagen innan uppdragen skulle genomföras.
– Tiden var knapp och att uppgifterna var svåra, berättar Melcer, men jag gillar tävlingsmomentet. När man väl tänder svetsen gäller det att fokusera och inte tappa koncentrationen.
Vad väntar nu?
– Nu får jag vara med i VM 2026 i Shanghai, där jag får en egen landslagscoach, berättar Melcer.
Praktikplats på Ymer Production
Under utbildningsåren har han bland annat gjort praktik på Ymer Produktion i Valdemarsvik. Här träffar vi bland andra Daniel Svensson, Joakim Karlsson och Cornelia Svanström, som uttrycker sin stolthet över Melcers bedrift.
– Jag vill lyfta fram Pontus Jakobsson som var min handledare under min första utbildning. Pontus har stöttat och hjälpt mig mycket under min resa, avslutar Melcer.
Vilken resa Melcer får vara med om! ValdemarsviksBladet gratulerar honom till vinsten och önskar honom lycka till i framtiden.
Text: Anette Ekh
Foto: Thomas Ekh