Servera italienskt – Buon Appetito

MATTIPS: SVERIGES NU MEST KÖPTA ITALIENSKA HÅRDOST!

3 bellissimo italienska recept som tar dig till Italien

Ost gör livet lite härligare, italiensk mat likaså. Matkreatören Linnéa Seidel har tagit fram tre italienska måstetesta-
recept med italienska favoritostar. Antipasti: Pizza Bianca, secondi piatti: krämig Quattrocentopasta,
dolce: ljuvlig citron- & Mascarponepaj. Både pizzan och pastan tillagas med Granarolo Quattrocento som växer
snabbt och nu toppar listan som den mest köpta italienska hårdosten i Sverige *).

Granarolo är den största italienska mejerigruppen, företaget ägs av 700 italienska mjölkbönder och är det
självklara valet för många italienare.

– Vi hade höga förväntningar på Granarolo Quattrocento. Men att på bara några år gå från noll till att toppa försäljningen av italiensk hårdost överträffar förväntningarna med råge, och är en bekräftelse på att svenskarna värdesätter äkta italiensk ost, säger Luca Tonin, vd Granarolo Nordic.

Ost från Granarolo tillverkas alltid av 100 % italiensk mjölk i Italien.

Servera italienskt – Buon Appetito

Det italienska köket går aldrig ur tiden och är ständigt aktuellt i svenskarnas matrepertoar. Matkreatören
Linnéa Seidel, som står bakom populära @linneasskafferi, har tagit fram recept som tar dig till Italien – rena
smaker och äkta mathantverk utan att vara avancerat eller krångligt.

Pizza Bianca med Stracchino och rödlök

Pizza som grundas med ett lager krämig Granarolo Stracchino och sen toppas med stekt lök, oliver, färska örter
och riven Quattrocento. Den hemgjorda pizzadegen ger underbart fluffiga kanter.

– Färskosten Stracchino är omåttligt populär i Italien och lika vanlig som Mozzarella. I Sverige har den precis
lanserats och för mig var det en ny bekantskap, men jag älskar den redan. Den är god till precis allt, som här på
en pizza men även på mackor, att dippa grönsaker i eller röra ner i en pasta och gratäng, säger Linnéa Seidel.

Smakrik Quattrocentopasta

En krämig pasta är aldrig fel. Den här pastan är fylld med smak och känns otroligt vällagad och lyxig, men den
tar inte längre tid att laga än vad det tar för pastan att koka. Matlagning när den är som bäst.

Sötsyrlig citron- & Mascarponepaj

Sött, fräscht, lent och knaprigt – allt i en och samma tugga! Ett sprött pajskal fylls med en Mascarponekräm som
smaksatts med citron och pistage. En framtida klassiker.

*) Nielsen Discovery MAT 52 weeks 240908


RECEPT

Pizza Bianca med Stracchino & rödlök

Bellissimo. En enkel pizzadeg som ger dig härligt fluffiga kanter med massor av smak toppad med färskosten
Stracchino, riven Quattrocento, stekt rödlök, oliver samt salvia och basilika.

Tillagning: 50 minuter
Ingredienser: 4 pizzor

Pizzadeg
4 dl vatten
6 msk olivolja
25 g jäst
1 tsk socker eller honung
ca 8-10 dl pizzamjöl
2 tsk salt

Topping
1 paket Granarolo Stracchino, 170 g
Granarolo Quattrocento, riven
6 röda lökar
200 g oliver
smör till stekning
färsk salvia och färsk basilika

Gör så här:

Börja med pizzadegen. Smula jästen i en rymlig bunke, häll i vatten och olja. Rör om tills jästen lösts upp. Lägg i
socker/honung och mjöl, arbeta degen i 10 minuter. Ha i saltet mot slutet. Degen ska släppa från kanterna och
vara lätt kladdig.

Jäs minst 12 timmar i kyl över natten, eller 2 timmar i rumstemperatur. När degen jäst klart, dela den i 4 bitar
och forma till runda bollar. Låt jäsa under bakduk i 15 minuter. Tips. Har du inte tid att göra en egen pizzadeg
går det fint att köpa en färdig. Värm ugnen till 275°C och ställ in en plåt eller en pizzasten.

Skala och skiva löken, stek den mjuk i smör utan att den tar färg.

Tryck ut degbitarna till fyra runda pizzor. Bred på ett generöst lager Granarolo Stracchino, strö över riven
Quattrocento och toppa med stekt lök, oliver och de färska kryddorna.

Grädda pizzorna tills kanterna fått fin färg, cirka 10 minuter. Toppa med mer basilika och salvia. Servera direkt.

Smakrik Quattrocentopasta

En krämig pasta är bland det godaste man kan göra. Rätten känns riktigt lyxig, men går ungefär lika fort att laga
som tiden det tar att koka pastan. Vem älskar inte sådan matlagning? Buon Appetito.

Tillagning: 15 minuter
Ingredienser: 4 personer

1 dl riven Granarolo Quattrocento
150 g Granarolo Mascarpone
100 g Granarolo Gorgonzola Dolce
4 portioner valfri pasta, tex farfalle
cirka 2 dl pastavatten
1 gul lök
160 g pancetta
färsk persilja
färsk spenat
skal från 1 ekologisk citron
svartpeppar

Gör så här:

Koka pastan enligt anvisningarna på paketet.

Skala och finhacka löken och stek den mjuk utan att den tar färg. Lägg ner riven Quattrocento, Mascarpone och
Gorgonzola i pannan, slå på lite av pastavattnet och låt koka ihop till en krämig sås. Hacka och stek under tiden
pancetta och rör ner i pastasåsen tillsammans med spenat och finhackad persilja.

Häll av pastan när den är al dente och rör ner den direkt i såsen. Blanda väl och smaka av med svartpeppar
samt finrivet skal från en citron. Servera direkt.

Sötsyrlig Mascarponepaj

Ett sprött pajskal med den mest fantastiska fyllningen av krämig Granarolo Mascarpone smaksatt med lemon
curd och pistagekräm. Toppa med små klickar av lemon curd, hackade pistagenötter och rivet citronskal. Sött,
fräscht, lent och knaprigt – allt i en och samma tugga!

Tillagning: 2 timmar
Ingredienser: 10 bitar

Pajskal
200 g kallt smör
3 dl vetemjöl
1 nypa salt
2 dl mandelmjöl
2 dl florsocker
1 äggula

Mascarponekräm
1 paket Granarolo
Mascarpone, 250 g
1 dl lemon curd
1 msk pistagekräm
3 dl vispgrädde
1 msk florsocker

Topping
70 g pistagenötter
4 msk lemon curd
1 ekologisk citron
en kvist färsk rosmarin

Gör så här:

Mixa snabbt ihop smör, vetemjöl, salt, mandelmjöl, florsocker och äggula till en pajdeg. Plasta in och låt vila i
kylen 30 minuter. Kavla sedan ut degen på mjölat bord.

Sätt ugnen på 180°C. Klä en pajform med löstagbar kant med degen, nagga botten. Tips: lägg på ett
bakplåtspapper och fyll pajskalet med torkade gula ärtor, det gör att pajdegen gräddas jämnt och inte jäser
upp. Grädda pajskalet i cirka 20 minuter. Låt svalna helt.

Rör ihop Granarolo Mascarpone, lemon curd och pistagekräm. Vispa grädde och florsocker tills grädden
tjocknat. Vänd ner lite av grädden i Mascarponekrämen och rör slät, vänd sedan i resten av grädden. Fyll det
avsvalnade pajskalet med Mascarponekrämen.

Toppa pajen med grovhackade pistagenötter, lemon curd, rivet skal av 1 citron och finhackad rosmarin. Servera
direkt och njut!

 
Artikeln är publicerad i kategorierna: Gamleby | Nyheter | Nyheter | Valdemarsvik