Åtvidabergs Takvåningar – bygger på höjden

Allting började i Åtvidaberg för över 40 år sedan. Håkan Johansson drev ett husföretag, och var övertygad om att de gick att bygga ut hus på ett smartare sätt. 1981 genomförde han sedan det första lyftet där en hel takvåning, byggd i Åtvidaberg, monterades på ett befintligt hus. Sedan dess har fler än 1 900 takvåningar monterats med denna metod.

Camilla Einarsson är Åtvidabergs Takvåningars nuvarande vd sedan drygt två år tillbaka. Idag har företaget 16 anställda i Åtvidaberg, men totalt är det 30 personer i organisationen där flera montörer och säljare jobbar på konsultuppdrag.

– Flera av våra anställda har varit med sedan allt startade för över 40 år sen, vilket är väldigt kul, berättar Camilla.

När Camilla började var det en tuff period. Byggbranschen hade totalt bromsat på grund av krig, inflation och räntehöjningar.

– Det första jag fick göra som nytillsatt vd var att säga upp en stor del av personalstyrkan i fabriken, det var inte roligt. Det har varit tuffa tider, men nu börjar det gå åt rätt håll, berättar hon,

Innan Camilla började på Åtvidabergs Takvåningar, jobbade hon som affärschef på NCC. Innan dess arbetade hon som konsult inom bygglogistik.

– Men jag brukar skoja och säga att jag bara är i byggbranschen tillfälligt, men det stämmer ju inte längre. Från grunden är jag utbildad inom marknadsföring, men min nyfikenhet har gjort att jag bytt bransch och gett mig in i nya roller, berättar hon.

Bygger ut ditt hus på höjden

På Åtvidabergs Takvåningar jobbar man i huvudsak med att bygga ut befintliga hus på höjden med just en takvåning. Och de kan göra olika typer av takkonstruktioner. Men under de tuffa åren som varit har man även breddat verksamheten till att även bygga stomresta villor, garage, bodar, förråd och mycket annat.

– Vi är flexibla och kan lösa det mesta, berättar Camilla.

Men i huvudsak jobbar företaget med takvåningar i både Sverige och Norge. De har egna konstruktörer som räknar på hållfastigheten. Konstruktörerna undersöker vilka förutsättningar det befintliga huset har och beräknar vilka förstärkningar som behövs för att för att klara belastningen från den nya våningen. De har även egna arkitekter som ritar hur den nya takvåningen ska se ut. Och själva takvåningen byggs i den egna fabriken i Åtvidaberg.

– Men innan man börjar bygga ut sitt hus på höjden så behöver man ta reda på hur detaljplanen för det aktuella området ser ut. Kommer det att gå att få bygglov för det man önskar bygga? Mycket måste vara klart innan man kan sätta igång, berättar hon.

Efter att säljaren har träffat kunden och avtal har skrivits så kommer konstruktörerna hem och mäter upp huset. Och sen när man väl satt sågen i det befintliga huset tar det en till två veckor tills att den nya takvåningen är uppe.

– Ofta har familjen vuxit ur huset men trivs i området och vill inte flytta därifrån, då är detta en väldigt bra lösning för att få mer utrymme för familjen, avslutar hon.

Text: Frida Almqvist
Foto: Anette Ekh

Artikeln är publicerad i kategorierna: Närheter | Startsida | Åtvidaberg
Taggar:
Vi skriver för fullt, men just nu har vi inget aktuellt just här...